Rumunské nemocnice napadnuté ransomvérom: nová hrozba pre zdravotnícky sektor

Roman Lenhard

IT Špecialista

Posledné udalosti ukazujú na alarmujúci trend v kybernetických hrozbách voči zdravotníckemu sektoru. Rumunské nemocnice boli nedávno cieľom masívneho útoku ransomvéru, ktorý ohrozil nielen ich prevádzku, ale aj bezpečnosť a súkromie pacientov.

Blokovanie údajov kyberzločincami

Útoky ransomvéru sa stávajú stále sofistikovanejšími a zasahujú stále viac kritických odvetví, vrátane zdravotníctva. Rumunské nemocnice sa stali cieľom týchto útokov počas noci z 11. na 12. februára 2024, pri ktorých boli útočníci schopní zablokovať prístup k dôležitým údajom a požadovať výkupné za ich obnovenie. Zasiahli produkčné servery HIS a v dôsledku toho systém prestal fungovať, súbory a databázy boli zašifrované.

Dôsledky pre pacientov a prevádzku

Útoky ransomvéru majú vážne dôsledky pre zdravotnícke zariadenia, vrátane oneskorených poskytnutí zdravotnej starostlivosti, zablokovaného prístupu k zdravotným záznamom a ohrozenia súkromia pacientov. Okrem toho môžu spôsobiť aj značné finančné straty a poškodiť povesti nemocníc.

Ako ochrániť nemocnice pred hrozbou

  • Zvýšte povedomie o kybernetických hrozbách medzi zamestnancami a zavedte pravidelné školenia o kybernetickej bezpečnosti.
  • Implementujte bezpečnostné opatrenia, ako sú zálohovacie stratégie a zabezpečené sieťové systémy, aby ste minimalizovali riziko úspešných útokov ransomvéru.
  • Sledujte bezpečnostné správy a vyhodnocujte hrozby v reálnom čase, aby ste boli pripravení na možné kybernetické útoky.

Ako sa chránit s riešeniami od Fonet s.r.o.

Ak chcete zistiť viac o tom, ako chrániť vaše zdravotnícke zariadenie pred útokmi ransomvéru a ďalšími kybernetickými hrozbami, kontaktujte nás ešte dnes na telefónnom čísle 032/744 3930 alebo emailom na adresu fonet@fonet.skFonet ponúka radu špecializovaných riešení. Naše služby zahŕňajú ochranu firemných dát a správu bezpečnostných incidentov, a bezpečnostné školenia pre zamestnancov. Každé z týchto riešení je navrhnuté tak, aby poskytovalo komplexnú ochranu a pomáhalo vám a vašej organizácii zostať krok vpred pred kyberzločincami.Vaša bezpečnosť a dôvera vašich pacientov sú pre nás prioritou

Zdroj: sk-cert.sk 

 

Súvisiace články

Prečo by ste mali pravidelne zálohovať svoje dáta?

V dnešnej digitálnej dobe sú dáta jedným z najcennejších aktív, či už ide o osobné fotografie, dôležité pracovné dokumenty, alebo finančné záznamy. Strata týchto dát môže mať nielen finančné, ale aj emocionálne následky. Pravidelné zálohovanie je jednoduchý, no kritický krok na ochranu vašich informácií pred nečakanými udalosťami.

Čítať viac
Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu