Rumunské nemocnice napadnuté ransomvérom: nová hrozba pre zdravotnícky sektor

Roman Lenhard

IT Špecialista

Posledné udalosti ukazujú na alarmujúci trend v kybernetických hrozbách voči zdravotníckemu sektoru. Rumunské nemocnice boli nedávno cieľom masívneho útoku ransomvéru, ktorý ohrozil nielen ich prevádzku, ale aj bezpečnosť a súkromie pacientov.

Blokovanie údajov kyberzločincami

Útoky ransomvéru sa stávajú stále sofistikovanejšími a zasahujú stále viac kritických odvetví, vrátane zdravotníctva. Rumunské nemocnice sa stali cieľom týchto útokov počas noci z 11. na 12. februára 2024, pri ktorých boli útočníci schopní zablokovať prístup k dôležitým údajom a požadovať výkupné za ich obnovenie. Zasiahli produkčné servery HIS a v dôsledku toho systém prestal fungovať, súbory a databázy boli zašifrované.

Dôsledky pre pacientov a prevádzku

Útoky ransomvéru majú vážne dôsledky pre zdravotnícke zariadenia, vrátane oneskorených poskytnutí zdravotnej starostlivosti, zablokovaného prístupu k zdravotným záznamom a ohrozenia súkromia pacientov. Okrem toho môžu spôsobiť aj značné finančné straty a poškodiť povesti nemocníc.

Ako ochrániť nemocnice pred hrozbou

  • Zvýšte povedomie o kybernetických hrozbách medzi zamestnancami a zavedte pravidelné školenia o kybernetickej bezpečnosti.
  • Implementujte bezpečnostné opatrenia, ako sú zálohovacie stratégie a zabezpečené sieťové systémy, aby ste minimalizovali riziko úspešných útokov ransomvéru.
  • Sledujte bezpečnostné správy a vyhodnocujte hrozby v reálnom čase, aby ste boli pripravení na možné kybernetické útoky.

Ako sa chránit s riešeniami od Fonet s.r.o.

Ak chcete zistiť viac o tom, ako chrániť vaše zdravotnícke zariadenie pred útokmi ransomvéru a ďalšími kybernetickými hrozbami, kontaktujte nás ešte dnes na telefónnom čísle 032/744 3930 alebo emailom na adresu fonet@fonet.skFonet ponúka radu špecializovaných riešení. Naše služby zahŕňajú ochranu firemných dát a správu bezpečnostných incidentov, a bezpečnostné školenia pre zamestnancov. Každé z týchto riešení je navrhnuté tak, aby poskytovalo komplexnú ochranu a pomáhalo vám a vašej organizácii zostať krok vpred pred kyberzločincami.Vaša bezpečnosť a dôvera vašich pacientov sú pre nás prioritou

Zdroj: sk-cert.sk 

 

Súvisiace články

Palo Alto Networks rieši zero-day zraniteľnosť zneužívanú na backdoor firewallov

Bezpečnostná spoločnosť Palo Alto Networks nedávno oznámila, že úspešne opravila zero-day zraniteľnosť, ktorá bola zneužívaná na vytvorenie zadných dvierok (backdoor) do svojich firewallov. Táto zraniteľnosť, označovaná ako CVE-2022-22979, umožňovala útočníkom získať neoprávnený prístup k cieľovému zariadeniu a následne prevziať kontrolu nad sieťovým prechodom.

Čítať viac
Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu