Pozor na nový vírus !

Roman Lenhard

IT Šepcialista

Používateľ je infikovaný po otvorení škodlivej prílohy v e-mailovej správe. Predmet e-mailu v obeti vzbudzuje dojem, že sa jedná o faxovú správu,“

vysvetľuje Pablo Ramos, výskumník spoločnosti ESET. Správa pritom nie je lokalizovaná do slovenčiny a ani do češtiny. Po otvorení sa do nechráneného počítača stiahne škodlivý kód Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A. Jeho jedinou úlohou je do počítača stiahnuť a spustiť trójskeho koňa Win32/FileCoder.DA, ktorý je známy aj pod menom CTB-Locker.

ESET_oznam_o_zasifrovani-550

Tento škodlivý kód postupne zašifruje celý obsah počítača, pričom po skončení svojej činnosti používateľovi zobrazí varovanie s tým, že ku svojim dátam sa dostane až po zaplatení výkupného vo výške 8 Bitcoinov, čo v prepočte predstavuje až 1500 eur. Útočníci túto virtuálnu menu používajú z jednoduchého dôvodu, a to preto, že príjemca platby sa nedá vystopovať.

Podobné trojany nie sú vôbec výnimočné, väčšinou však požadujú výrazne nižšie výkupné na úrovni niekoľkých stoviek eur. Autori najnovšie objaveného škodlivého kódu dokonca svojej obeti vytvorili názorný návod, ako súbory po zaplatení výpalného odšifrovať a ponúkajú mu možnosť zameniť svoju lokálnu menu za Bitcoiny.

Prečítajte si celý obsah tlačovej správy.

Súvisiace články

Palo Alto Networks rieši zero-day zraniteľnosť zneužívanú na backdoor firewallov

Bezpečnostná spoločnosť Palo Alto Networks nedávno oznámila, že úspešne opravila zero-day zraniteľnosť, ktorá bola zneužívaná na vytvorenie zadných dvierok (backdoor) do svojich firewallov. Táto zraniteľnosť, označovaná ako CVE-2022-22979, umožňovala útočníkom získať neoprávnený prístup k cieľovému zariadeniu a následne prevziať kontrolu nad sieťovým prechodom.

Čítať viac
Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu