Pozor: Zraniteľné sú PC so zapnutým RDP

Roman Lenhard

IT Špecialista

Zraniteľnosť s označením BlueKeep sa nachádza v komponente Remote Desktop Services zabezpečujúcom vzdialený prístup k desktopu cez protokol RDP a môže byť zneužitá na diaľku cez sieť, štandardne nevyžaduje žiadnu autentifikáciu užívateľa ani súčinnosť užívateľa a umožňuje spustenie útočníkom zvoleného kódu a získanie kontroly nad napadnutým systémom.

Nachádza sa vo Windows XP, Vista, 7, Server 2003, 2003 R2, 2008, 2008 R2 a podľa neskorších informácií aj vo Windows 2000.

Zraniteľnosť je veľmi nebezpečná, keď umožňuje automatickú infekciu a šírenie škodlivého kódu typu červa. Zároveň port pre vzdialený prístup k desktopu majú často úmyselne prístupný z Internetu aj počítače inak sa nachádzajúce za firewallom. Následne po infikovaní počítačov priamo z Internetu by červ predpokladane mohol infikovať z týchto počítačov ďalšie veľké množstvo počítačov na interných sieťach, ktoré nemajú port 3389 prístupný z Internetu.

 

Súvisiace články

Prečo by ste mali pravidelne zálohovať svoje dáta?

V dnešnej digitálnej dobe sú dáta jedným z najcennejších aktív, či už ide o osobné fotografie, dôležité pracovné dokumenty, alebo finančné záznamy. Strata týchto dát môže mať nielen finančné, ale aj emocionálne následky. Pravidelné zálohovanie je jednoduchý, no kritický krok na ochranu vašich informácií pred nečakanými udalosťami.

Čítať viac
Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu