Čo nezdieľať s ChatGPT v pracovnom prostredí

Roman Lenhard

IT Špecialista

Nadšenie pre ChatGPT nás môže ovládnuť, prehliadneme tieto nebezpečenstvá. OpenAI nedávno predstavila novú funkciu na ochranu osobných údajov, ktorá umožňuje používateľom ChatGPT vypnúť ukladanie konverzácií, aby sa zabránilo použitiu týchto dát na zdokonalenie modelu.

V oblasti ochrany osobných údajov v umelej inteligencii je nemožnosť spätného ovládania po vytvorení modelu. Aj generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI, označuje, že používanie ChatGPT pre dôležité účely je riskantné. Preto je dôležité zaobchádzať s ChatGPT s rovnakou opatrnosťou ako s inými online aktivitami a nezverejňovať nič, čo by sme nechceli, aby videl niekto iný.

Je dôležité vedieť, že ChatGPT nesie ešte väčšie riziká. Bez ohľadu na to, či ho používate v osobnom alebo pracovnom kontexte, mali by ste byť opatrní pri tom, čo v ňom zdieľate. OpenAI používa údaje používateľov na trénovanie modelu a aj keď tvrdí, že anonymizuje tieto údaje, stále sú nejaký čas uložené v ich systémoch. Okrem toho niektorí zamestnanci OpenAI majú prístup k týmto údajom. Je dôležité brať ohľad na to, že informácie, ktoré dávate ChatGPT, môžu byť uložené a použité na trénovanie modelu.

Z hľadiska práce je ChatGPT nástrojom na zvýšenie produktivity, ale môže mať aj nečakané dôsledky. Napríklad zamestnanci spoločnosti Samsung odhalili obchodné tajomstvo, keď ChatGPT kontroloval ich kód. Iné firmy, ako JPMorgan, Bank of America a Apple, zakázali alebo obmedzili používanie ChatGPT zamestnancom. Pre mnohých sa zdá, že ChatGPT je len ďalším nástrojom, ako kalkulačka alebo Excel, a zabúdajú na to, že informácie, ktoré do neho zadávajú, môžu byť online natrvalo. Je preto dôležité byť obozretný a premýšľať o tom, aké informácie s ChatGPT zvereňujete.

Naša spoločnosť FONET, spol. s r.o. je pripravená poskytnúť skolenia vašim zamestnancom, aby sa zabezpečila bezpečná a zodpovedná práca s online nástrojmi ako je ChatGPT.

Súvisiace články

Palo Alto Networks rieši zero-day zraniteľnosť zneužívanú na backdoor firewallov

Bezpečnostná spoločnosť Palo Alto Networks nedávno oznámila, že úspešne opravila zero-day zraniteľnosť, ktorá bola zneužívaná na vytvorenie zadných dvierok (backdoor) do svojich firewallov. Táto zraniteľnosť, označovaná ako CVE-2022-22979, umožňovala útočníkom získať neoprávnený prístup k cieľovému zariadeniu a následne prevziať kontrolu nad sieťovým prechodom.

Čítať viac
Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu