Záložný zdroj – pomôže pri letných búrkach

Roman Lenhard

IT Šepcialista

Viete aké sú základné typy záložných zdrojov?

 

Off-line UPS – Najjednoduchší typ.

Prúd prechádza zo vstupu priamo na výstup, pri prerušení napájania (či pri probléme ako je veľké podpätie alebo prepätie) sa pomocou relé prepne na výstup z meniča napätia. Tento typ neni schopný žiadnej úpravy napätia.  Medzi najčastejšie používané UPS tohoto typu patria zdroje rady APC Back (napr. UPS APC Back UPS HS 500VA , APC Back-UPS RS 1500 a pod.)

 

Line-interactive UPS – najpoužívanejší typ UPS.

Na rozdiel od off-line dokáže previesť úpravu napätia i bez použitia akumulátorov. Napr. pomocou funkcie boost či buck dokáže zvyšovať resp. snižovať výstupné napätie, aby se čo nejviac blížilo predpísanému napätiu. Tento typ UPS postačuje pre nasadenie vo väčšine prípadov (PC, servery).  Medzi najviac používané patria UPS APC rady SMART (Napr. APC S750 UPS Smart 750 INET – Line-Interactive, 500W APC, APC SC1000i UPS 1000VA 2U Rackmount/ Tower apod.)

 

Online UPS – najpokročilejší typ UPS.

Pri prevádzke napätie najskôr prejde filtrami, potom sa zníži a usmerní (cez paralelne pripojené akumulátory) a potom se zase zvýši na 230V. Keďže je potrebné snížiť a usmerniť obrovské prúdy na akumulátorové napätie,  sú tieto UPS veľmi drahé, majú väčšiu hrejivosť  a sú vhodné na špecifické použitie.  Na rozdiel od off-line a line-interactive UPS, kedy pri prepínaní vzniká krátký záchvev, bežia tieto UPS prakticky stále z batérií (ktoré sa neustále dobíjajú), teda na výstupe je vždy konštantné napätie. UPS tohoto typu sú napríklad UPS APC rady SMART On-Line (napr. APC Smart UPS RT 6000VA (4200W) online, APC Smart-UPS RT 8000VA RM online apod.)

 

V našej ponuke nájdete UPS záložné zdroje značiek: APC, Eaton, FSP, HP a iné.

Súvisiace články

Kontaktujte nás

Spolupracujte s nami na komplexných IT riešeniach.

Radi vám odpovieme na všetky otázky a pomôžeme vám určiť, ktoré z našich služieb najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Výhody
Čo ďalej?
1

Naplánujeme si meeting

2

Na meetingu zistíme problém

3

Vypracujeme návrh riešenia

Naplánujte si konzultáciu